YÖK ilk kez “yurtdışı doktora araştırma bursu” verecek

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kamu üniversitelerinde çalışan ve doktora eğitiminin tez aşamasında bulunan araştırma görevlilerine, yurtdışında 6 ay ila bir yıl araştırma yapma olanağı sunacak olan YÖK-YUDAB (Yurtdışı Doktora Araştırma Bursu) Programına ilişkin bir duyuru yayımladı. Duyurunun satır başları şöyle:

Başvuru koşulları

-Tez aşamasında olmak

Yükseköğretim Kurulunca belirlenmiş öncelikli alanlarda doktora derslerini tamamlamış, yeterlik sınavını geçmiş ve halen tez aşamasındaki 2547 sayılı Kanun uyarınca bir devlet üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalışan tüm T.C. vatandaşları aşağıdaki şartları taşımak kaydıyla başvuru yapabilir.

-Yabancı dil yeterliliğini belgelendirmek

Çalışmada kullanılacak yabancı dili, araştırmayı yürütebilecek düzeyde bildiğini son beş yıl içinde aldığı YÖKDİL, YDS, E-YDS, ÜDS, KPDS’den veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından muadili en az 65 puan aldığını gösterir dil sınav sonucunu belgelendirmek.

-Erkek adaylar için, askerlikle ilişiği bulunmamak

-Doktora eğitimine son üç yıl içerisinde başlamış olmak

-Dünyadaki başarılı üniversitelerden kabul almış olmak

Times Higher Education, Academic Ranking of World Universities (Shanghai) ve QS tarafından yapılan dünya üniversite veya alan sıralamalarında son 3 yıl içerisinde ilk 500 içerisine giren üniversitelerden birinden en az altı ay, en fazla bir yıl süreyle kabul almak.

-Tez danışmanından ve rektörlükten onay almak.

Kurul, her yıl 400 araştırma görevlisini bu programdan yararlandırmayı planlıyor. Programa kabul edilen araştırma görevlilerine, ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, aylık 2.500-3.500 TL arasında araştırma bursu verilecek.