Doç. Dr. Özlem Sandıkçı Türkdoğan, İTÜ İşletme Mühendisliği Bölüm seminerinde konuşmacı olarak yer alacak.

sandikci_photo

Competently Ordinary: New Middle Class Consumers in the Emerging Markets (Journal of Marketing, 2014)

Although the new middle classes in emerging markets are a matter of significant interest for marketing scholars
and managers, there has been little systematic research on their values and preoccupations. This article focuses on new middle class consumers to identify the new, shared socio-ideological sensibilities informed by the recent
neoliberal reforms in emerging markets and examines how these sensibilities are actualized in consumption. Through an ethnographic study of fashion consumption in Turkey, the authors explicate three salient new middle class sensibilities, which implicate the mastery of the ordinary in pursuit of connections with people, institutions, and contexts. These sensibilities crystallize into a particular mode of consumption—“formulaic creativity”—which addresses consumers’ desire to align with the middle and helps them reconcile the disjuncture between the promises of neoliberalism and the realities of living in unstable societies. The article provides recommendations on product portfolio management, positioning strategies, and marketing mix adaptation decisions.

Özgeçmiş: Özlem Sandıkcı Türkdoğan Boğaziçi Üniversitesi’nde İşletme lisans eğitimini tamamladıktan sonra İngiltere’de Birmingham Üniversitesi’nde MBA yapmıştır. 1999 yılında A.B.D.’de Pennsylvania State Üniversitesi’nden Pazarlama alanında doktora derecesini almıştır. 2000-2013 yılları arasında Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde çalışmıştır. Din-tüketim-pazarlama etkileşimi, modernleşme-kimlik-tüketim dinamikleri ve gelişmekte olan piyasalarda marka stratejileri üzerine araştırma projeleri yürütmektedir. Çalışmaları Journal of Marketing, Journal of Consumer Research, Journal of Business Research, Marketing Theory, Business History Review, Journal of Consumer Behavior, Fashion Theory gibi dergilerde ve çeşitli kitaplarda yayınlanmıştır. 2003 yılında Franco Nicosia ACR Competitive Paper ödülünü, 2012 yılında Emerald Literati Network Highly Commended Paper ödülünü kazanmıştır. Kanada’da York Üniversitesi Schulich İşletme Okulu’nda ve Slovenya’da Ljubljana Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde konuk öğretim üyesi olarak bulunmuştur.

Tarih: 25 Kasım 2014 Salı
Saat: 12:30-13:30